De Klarinet
DE KLARINET

De klarinet is één van de meest bespeelde houten blaasinstrumenten, en stamt af van de chalumeau, het eerste enkelriet instrument. De familie Denner heeft gezorgd voor het ontstaan van de klarinet. Ze hebben allerlei verbeteringen aangebracht aan de chalumeau, zoals het toepassen van kleppen. Hyacinthe Klosé zorgde uiteindelijk voor het vingerzettingsysteem zoals we die nu kennen, het Böhm-systeem.
Het geluid van de klarinet wordt gemaakt door het riet; het riet gaat trillen doordat je er lucht tegenaan blaast. De klarinet kan van kunststof of hout zijn en bestaat uit vijf delen, namelijk de beker, het onderstuk, het bovenstuk, het tonnetje en het mondstuk. Meestal begin je met spelen op een kunststof klarinet en wissel je later naar hout.
De klarinet hoor je bij bijna alle soorten van muziek, bijvoorbeeld in orkesten, in kamerensembles, in jazzmuziek en klezmer. Ook is de klarinet zeer geschikt als solo instrument.
De klarinetfamilie bestaat uit verschillende 'leden'. Namelijk: As-klarinet (komt heel weinig voor), Es-klarinet, D-klarinet, C-klarinet, Bes-klarinet (de meest bekende), A-klarinet, G-klarinet, Bassette-klarinet, Alt-klarinet, Bas-klarinet, Contra-alt-klarinet, Contra-bas-klarinet, Sub-contra-bas-klarinet. Bij het Clarinet Choir Weert hebben we Es, Bes, Alt, Bas, Contra-Alt en Contra-Bas klarinetten.